Arabayla Balkan Turu


   Ailecek ( iki çocuk 14 ve 12 yaşında) yola çıktığımız 14 günde 7 ülkeyi kapsayan araba ile Balkan turumuzun notlarıdır. Öncelikle amacım araç ile bu turu yapacaklara yardımcı olmaktır. Yakıt aldığım, park ettiğim yerler vs. Gezilecek, görülecek yerler ile ilgili çok paylaşım yapmadım. Bunlarla ilgili çok sayıda blog, gezgin notları mevcut. Biz de bunların yanında TripAdvisor dan çok faydalandık.Sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

    23 haziranı 24 hazirana bağlayan gece yola çıktık. İstanbul Avrupa yakasında ikamet ediyoruz, İpsala Sınır Kapına 200 km. mesafedeyiz 2.5 saate yakın bir zamanda kapıya ulaştık. Sınırdan hemen birkaç km. önce petrol istasyonundan depoları fulledik aracımız 2013 model fiat punto otomatik lpg/ benzin. Lpg nin avantajını sonradan fark etmemiz uzun sürmedi. Gezdiğimiz yerlerde benzin ve dizel, lpg den 2 veya üç kat pahalıydı.

    Araç ile yurtdışına çıkış için yeşil sigorta ,araç ruhsatı ve ehliyet gerekli (ehliyetinizin yeni tip olması gerekiyor. Benim ehliyetim eski tipti, tur aklımda olduğu için kışın değiştirdim ) 

    Yeşil sigortayı kendi sigortacınızda kestirebileceğiniz gibi İpsala ve Kapıkulede 24 saat açık olan Turing ofisinde de kestirebilirsiniz. Ben sınır kapısında kestirdim 15 gün için 50 euro karşılığı TL ödeme yaptım .Kredi kartı geçerli Yoğun zamanlarda Turing ofisinde sıra olabiliyormuş .Kendi sigortacınızda kestirecekseniz mutlaka evrağın orjinali yanınızda olmalı , trafik sigostası gibi mail adresinize gönderilen pdf çıktısı ile kapıdan geçilmiyor. İpsala Turing ofisi yeşil sigorta kestirenlere  sarı fosforlu yelek hediye ediyor. Benim ilk yardım çantamda vardı gerçi,  bazı yerlerde bakıyormuş polisler Sırbistan'da mesela. 

    Yeşil sigorta kesilen yerde yurt dışına çıkış harcı için otomat var işlem yapmak çok kolay kişi sayısını seçtim ve temassız ödeme ile pulları aldım (4 kişi 600 tl) 

    Kapıda o saatte tek araçtık Türk tarafında 3 kapıdan geçtik birinci kapıda durmadan geç işareti yaptılar. Birinci kapıdan sonra İkinci kapının hemen önünde yeşil sigorta ve pulların alındığı bina var . Aracımızı park edip pul ve sigorta işini hallettikten sonra ikinci kapıya geçtik ,bu kapıda polis pasaport kontrolü yaptı araç içindekileri görmek istedi çok nazik bir memur olduğunu da belirteyim. Üçüncü kapı araç işlemleri için az önce kestirdiğim sigorta, ruhsat ve ehliyet bakıldı. 

   Yunan tarafına köprüden geçiyorsunuz. Köprüyü geçtikten sonra sanayi girişlerine benzeyen bir bölüm var tırlar bu bölümde sıra oluyor. Tırların arkasına durmayın onların Kapısı ayrı yanlarından geçin. Bir yerde TIR kuyruğu ile birleştik tır sürücüsü bize yol verdi ve tekrar geniş bir alana çıktım bundan sonrası kapı zaten. Kapılarda ışıklı tabelalar var yeşil ışık memur olan ve işlem yapan gişe. Tek kapı var yunan tarafında polis memuru yüzüme bile bakmadı neredeyse pasaportlar, yeşil sigorta, araç ruhsatı, ehliyeti verdim toplam 25 dk da sınırı geçmiş oldum. 

   Sınır çıkışında sağa çektim Türk tırlarının arkasına, bir şoföre sordum sağolsun bilgi verdi. Yunan otobanı da en sağ nakit gişesi ara ara gişeler  geliyor, en sağa yanaşıp ödeme yaptım kredi kartı geçiyor. Temassız kredi kartı işinizi çok kolaylaştırır. Selanik 'e kadar 8.5 euro otoban ücreti alınıyor parça parça. İlk otoban ücretini ödediğim gişede Yunan polisi çevirdi sadece ehliyetimi istedi araca götürdü 2 dk. sürmedi geri getirdi iyi yolculuklar diledi ilk gişede sürekli ekip aracı bulunuyormuş. 

   Kavala İpsala Sınır Kapısına 180 km. mesafede  aracımı şehire girerken solda liman gibi bir yerin önünde cep var oraya park ettim sabah gün de yeni doğmuştu. Sabah 6 gibi serin havada 2 saat kadar Kavala'yı gezdik çok keyif aldık kaleye çıktık. 





     Sınır geçişi yol derken yorulduk Selanik’e gelmeden Camping Asprovalta denen bir kampa gittik. Çok düzenli, sürekli sıcak su bulunan, temiz, özel plajı olan bir kamp.  Burada ilk şanssızlık diyelim çok yoğun bir yağmura yakalandık ve çadır kurmamız mümkün olmadı 1 saat kadar bekledik hava açtı çadırımızı kurduk. Size özel epey geniş bir alan bulunuyor devasa bir Camping Avrupanın en büyüklerindenmiş. Aracımızı yeniden düzenledik. Kampı gezdik, yüzdük bir gün için 26 euro ödedim. 


    


     Buradan Selanik 80 km , navigasyonun gösterdiği yerden Selanik’e ulaştık. Aracı Atatürk Evine 1 km önce bir cadde üzerine ücretsiz park ettim.  Merkezde park yeri zor ve paralı.





 Atatürk Evi, meydan, sahil, kiliseleri gezdik. Gezeceğimiz yerleri belirlerken daha önce ki gezginlerin notlarından ve TripAdvisor dan faydalandık.




 Aynı gün Edesa üzerinden Makedonya'ya devam ettik. Edesa'da güzel bir şelale var çok az bir sapma ile görülebilir.




     Edassa yolu üzerinde bir petrol istasyonunda mola verdik, pompacı ile biraz sohbet ettik gazı da doldurdum 1.071 eurodan gaz aldım. 

     Kuzey Makedonya girişimiz kolay oldu sınır polisinden hemen sonra bir yer daha varmış uyarı yoktu ama polis varmış görmedim araç arama noktasıymış orayı yavaşça geçince polis Türkçe olarak şakada yaparak durdurdu nereye gittiğimi sordu, bagajda ne olduğunu ve kaç gün kalacağımı sordu.




    Yollar tek şerit artık ve pek iyi değil farların sürekli açık olmasında fayda var zaten yasal olarak zorunluluğu varmış bazı yerlerde. Biz tüm tur boyunca hiç kısaları kapatmadık. Gece 11 gibi kampa geldik bu noktadan sonra 1 saat fark ta çıkıyor Türkiye saatinden 1 saat geri. Çadırı zor kurduk epey karanlıktı ve bir kafa lambası almamız gerektiğini öğrendik. 

  Camper "kj stop divono" kampın adı göle sıfır, merkeze 2.5 km yürüyüş yolu var tavsiye edebileceğim çok bakımlı güzel bir kamp. http://ohridcamping.com/ çadır elektrik dahil gecelik 10 euro gibi çok ekonomik bir fiyata da sahip.

   





    Ohrid merkeze araçla gittimizde ise park parası ödemedik "Capone Pizza" adlı pizza dükkanın karşısına bıraktık aynı zamanda burada pizza yedik çok lezzetli ve ekonomik bir yer meşhurmuş sonradan öğrendik. Ohrid de lpg aldık 53 mkd ( 15 tl) yakıt Yunanistan dan uygun imkan varsa Yunanistan dan akaryakıt almadan geçip makedonya dan almak lazım. Ohride 2 günlük planı 3 güne çıkardık ve Arnavutluk Tirana doğru yola çıktık.

     Arnavutluk için güvenlik sorunları olabileceği söylendi ama en ufak sorun yaşamadık yollar yine tek şerit sınır geçişi çok kolay oldu ancak geçtiğimiz ülkeler arasında en köhne sınır kapısıydı dilenen çok sayıda çocuk gördük . Tiran da büyük bir şehir inşa çalışması var navigasyonun gösterdiği yollar değişmiş olabiliyor. Bu nedenle kaçırdığım bir kavşak nedeniyle 45 dk bekledim. Trafik epey kötü bazı kavşaklarda ışık yok epey zorlayıcı, ancak bu karmaşaya rağmen yaya geçitlerinde tüm araçların durması çok hoş. Tiranda booking den İskender Bey meydanına 5 km mesafede bir ev tuttuk paralı bir otoparka aracımızı bıraktık akşam 17.00 ertesi sabah 8.00 de aldık ve 700 leke (100 TL) ödedik. Tiran merkezde 3 saat park için 200 leke ödedik. Fiyatlar Türkiye aşağı yukarı ile aynı .ama sabah meydana ara sokak bir börekcide 4 kişi iyi bir kahvaltı yaptık 280 leke ödedik baya uygundu bu kahvaltı. Tiran eski renkli sosyalist rejimden kalan binalarının olduğu İskender Bey Meydanı çok güzel ve tam meydanda cami var bir iki saat ayırmak yeterli olur tiran için.Biz ohrid kamptan çok geç ayrıldığımız ve yolda bir kamyon arızası nedeniyle 1 saat bekledikten sonra çok geç saate kaldığımız için Tiranda konakladık . ohrid ‘den erken çıkılır ise Tiran da kalmadan birkaç saat meydan gezilip yola devam edilebilir. 

    Tiran merkezdeki otopark : Parking Per Ju




     Tirandan sonra İşkodra'ya uğradık göl kenarı ve şehir içinde kısa bir tur yaptık .  Karadağ (montenegro) sınırını geçtik  yine çok kolay bir geçiş oldu. Karadağ için Avrupanın zenginleri buradan mülk alıyor diyorlardı neden olduğunu anladık çok güzel bir ülke. İşkodra'dan sonra Bar 'a giderken Navigasyon bizi. Dağ yoluna yönlendirdi manzara yoluymuş manzara güzeldi ama yol çok virajlı kötü bir tercih oldu normal yolu tavsiye ederim. İşkodra - Bar arası 50 km 

     Barı kısa sürede gezdik ve tavsiye üzerine Budva'da konakladık booking den çok beğendiğimiz bir ev bulduk ( booking adı :Lilian Apartments) bir gün planladığımız konaklamayı iki güne çıkardık 50 euro verdik iki gün için. Aracımızı evin parkından hiç çıkarmadık. Budva old Town, dans eden kız heykeli, Stari Grad(adaya giriş yok sadece yukarıdan manzara izliyorsunuz) gibi güzel yerleri gördük. Adriyatikte yüzdük şezlonglar ücretli ama yanında yüzebilirsiniz. 





     Budvadan sonra Kotoru bir saat gezdik ve Hırvatistan Dubrovnik’e doğru yola çıktık. Kotor körfezini feribot ile geçmedik harita ile kırmızı çizdiğim yer ( feribot 5 euro sürekli servis var) dolaşmayı tercih ettik (mavi çizgi) ve Doğru tercih yapmışız. Harika bir yol ,yol üzerinde kotor körfezinde yarım saat yüzme molası da verdik.

    



     Karadağ Hırvatistan geçişi yoğun olur deniyordu biraz araştırdım ve Kobila sınır kapısına sürdüm sadece iki araç bekledik. Sınır polisi nereye ve niçin gittiğimizi sordu.




    Dağ yolu ama düzgün bir yoldan Dubrovnik’ e ulaştık Old Town harika bir yer Game Of Thrones çekim mekanlarından birisi. Öğle sıcağında burayı gezmek bizi zorladı ama sıcak zamanda bile çok kalabalık bir yer, çok beğendik kesinlikle buraya gelmek gerek. Old Town'un tam yanındaki otopark için saatlik 150 kuna dediler yanlış anlamadıysam 100 de olabilir her şekilde Türk lirası ile en az saatlik 250 tl ödenecek bir park. Google yorumlarında Avrupalılar bile isyan ediyor ücretlere bizim için ise söylemeye gerek yok sanırım. Ben çocukları orada indirip 2.5 km aşağıda hastanenin yanında bir parka bıraktım saatlik 15 kuna 4 saat kaldık tl ile 150 lira görece çok uygun bir ücret ödedik.Old Town'a 25 dk. yürümeniz gerekiyor, çıkış yokuş biraz zorlayabilir ama dönüş kolay, Dubrovnik’te yol kenarında da çok sayıda park yeri var ama yerel halk için ayrılmış yerler var içerisinde karışık biraz riske girmedik tanımadığımız yerde araç çekilme riskini göze alamadım. (park yeri adı : Dubrovnik City Parking (Dubrovnik City Parking, Žuljanska ul. 1, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan) ödeme için görevli aradık bir kişiye sorunca büfe var üzerinde tivak yazıyor hemen park yerinde oraya ödeniyormuş kart geçerli ) 




  Dubrovnik çok pahalı bir yer ,burada kalacak bir yer bulamadık 150-200 euro civarında mekanlar çıktı karşımıza. Haritaya bakınca Bosna hersek Trebinje çok yakın olduğunu gördük ve  booking den 20 euro ya terası olan şirin küçük bir yer bulduk sadece 35 km mesafede Dubrovnik 'e sınır geçişi de dahil 50 dk da ulaştık. Kaldığımız yerin booking adı: Apartment Tanja





   Ertesi sabah evden ayrılıp Trebinje yi gezdik araç park yeri ararken uygulama yapan bir polis çevirdi İstanbul plakayı tanıyınca geçen sene İstanbul' a geldiğini söyledi tam 20 dk bize resimleri gösterdi Çamlıca Tepesini çok beğenmiş özellikle söyledi ,sonra zamanınızı aldım diye özür de diledi.çok güzel bir sohbeti. Trebinje merkezde 2 Bosna markı park ücreti ödedik. 




    Trebinje den sonra yolda 1.71 Bosna markı ile lpg aldık. Daha sonra saray Bosna da lpg nin 1.51 olduğunu gördüm. 

    Mostar, Saray Bosna yolu üzerinde köprüyü, çarşıyı ve soykırım müzesini gezdik ( müzede çocuklardan para alınmıyor yetişkin 5 euro değerinde Bosna Markı) Mostar'da tarihi çarşıyı sadece 1 km geçince sağ tarafta ara sokağa aracımızı ücretsiz bıraktık. 



     Mostar'dan sonra Saray Bosna'ya ulaştık booking den tuttuğumuz kendi otoparkı olan bir çiftlik evinde 2 gün kaldık. Yeşillikler içinde çok güzel bir yer ama klima yoktu epey sıcak oldu. Merkeze 15 dk otobüs ile ulaşım mümkün ev sahibinin tavsiyesi üzerine otobüsü kullandık 1.6 Bosna markı bir bilet, çok rahat bir ulaşım oldu. Aracımızı iki gün yerinden oynatmadık. ( kaldığımız yerin booking adı Apartment All Seasons







  Bosna Hersek'ten sonra ani bir karar ile Srebrenitsa üzerinden Belgrad'a gitmeye karar verdik gezinin en kötü kararı oldu bir yerden sonra navigasyonun yönlendirmesi ile şuana kadar araç kullandığım en kötü yola girdik 30-40 km kadar ama bir buçuk saate yaklaşan bir yol oldu. Srebrenitsa'da anıt mezarlık ziyareti çok anlamlı ama buranın neden balkan turlarının rotasında olmadığını anladım.




    Srebrenitsa çıkışı navigasyonun yönlendirmesi ile Sırbistan'a doğru yola çıktık buraya kadar yol güzeldi sınır kapısında polis eski sınır kapısı olduğunu bu kapıyı sadece Bosna ve Sırpların kullandığını New Bridge kapısına gitmemizi söyledi arası çok yakın 5 km geride ama hiç yönlendirme tabelası yok yolda bir iki kişiye sorarak kapıyı bulduk bu arada yine lpg aldık Bosna dan çıkmadan ama bu sefer 1.60 Bosna markı verdik ilginç olan burada kredi kartı geçmiyordu. Yeni köprüyü bulduk 2021 de yapılmış zaten bu kapı ,köprü üzerinden geçiş yapılıyor adı o nedenle yeni köprü.

     Sınır geçişi yine çok rahat oldu iki araç bekledik sadece. Sırbistan'a girdikten sonra Belgrad'a giden yol dağ yolu yer yer bozuk ve ıssız başka yol var mı bilmiyorum gece geçmemek iyi olur. Ama diğer yol gibi de çok kötü değil otobüs gördük yolda. Bir yerden sonra otobana bağladı 50 km kadar otoban kullandık 200 rsd (1.7 euro) ödeme yaptık.

    Belgrad trafiği düzenli kalacağımız ev merkezden 15 km dışarıda sitelerin bulunduğu bir bölge araç ile merkeze ulaşım kolay.Biz araç ile gezdiğimiz için otopark sorunu olmayan şehir merkezinin biraz dışında evleri tercih ettik hem ekonomik  oldu hem de park sorunu yaşamadık .Araç ile gitmeyenler daha merkezi yerlere bakabilir.  ( kaldığımız yerin ari bnb ismi :New Belgrade Hub) Geceyi burada geçirdikten sonra sabah Belgrad'ı gezdik aracımızı otoparka bıraktık gezi başlangıcı için çok iyi bir nokta 6 saat için 720 rsd ödedik. ( otopark adı : parking cetinjska) Belgrad' ı çok beğendik Saraybosna'da iki Belgrad'da bir gün kaldık ama tam tersini yapsak iyi olacakmış.






    Belgrad dan akşam saatlerinde Makedonya Üsküpe gitmek üzere yola çıktık. Bu noktadan sonra dönüş yolu başladı artık Sırbistan'tan üsküpe kadar neredeyse kesintisiz otoban var 430 km bir mesafe. Sırp tarafı çıkışta tek gişede 13 euro aldı. Yolda çok yoğun yağmura yakalandık ve kaza nedeniyle trafik aksadı ama sırp otobanı çok güvenli geldi hiç bir yolda görmediğim kadar neredeyse her park yerinde polis vardı bu arada Sırbistan otobanında lpg bitti pahalı olduğu için Sırbistan'dan almadım ve benzin ile devam ettim, lpg yi üsküp te 53 mkd den aldım . Sınırı geçtikten sonra Üsküp tarafında 2 euro otoban ödedik. Geç bir saatte Üsküpe ulaştık çok beğendiğimiz bir evde kaldık ( booking ismi :ıvan2020 Apartment) yorulduğumuz için ev sahibinden rica ettik ve ertesi gün saat 14.00 da evden ayrıldık iyi bir dinlenme oldu.

   Evden çıktıktan sonra Matka Kanyonuna gittik araç ile 15 dk. Burada tekne turu yaptık 4 kişi 15 euro verdik. 




     Üsküpte aracımızı Türk Çarşısı’nın tam yanında olan otoparka bıraktık (saati 50 MKD). Üsküpte protestolar varmış Bulgaristan, Fransa, Yunanistan gibi bazı ülkelerin Makedonya üzerindeki uygulamalarına karşıymış çok kalabalık bir ortamda gezdik epey polis ve protestocu vardı ama bir sorun yaşamadık.





       Gece saatinde Üsküp'ten İpsala ya dönmek üzere yola çıktık, Yunanistan sınırını geçtikten sonra  sınır kapısının park yerinde bir saat uyku molası verdik. Selanik üzerinden İpsala ya ulaştık Üsküp İpsala arası 560 km lik bir yol. Yolda bir sorunla karşılaşmadık güzel bir sürüş oldu. Eşimde Selanikte sürüşe yardımcı oldu. 

       İpsala çıktığımız gibi değildi tabi yoğunluk vardı biraz, toplam 1 saat kadar bekledik. Türk tarafında gümrük memuru araçları arıyor ama detaylı bir arama değil. Orada sohbet ettiğimiz bir gurbetçi İpsalaya gelmekle doğru yaptığımızı Kapıkulenin daha yoğun olduğunu gurbetçilerin daha çok kapıkuleyi tercih ettiğini söyledi ve ağustos ayında yoğunluğun çok fazla olduğunu ekledi. Kısaca Türkiye ye dönmek için ağustos ayı seçilirse bekleme süresi uzayacaktır.






    Gezimizde üsküp ten sonra Bulgaristan filibe, sofya üzerinden dönmeyi düşünmüştük başta ama buraları gezecek vaktimizin kalmaması nedeniyle Bulgaristanı başka bir geziye bıraktık. Toplam  14 gün süren (12 gece konakladık) 2800 km yol yaptığımız balkanlar turumuzu 7 ülke ve bolca hatıra ile bitirdik. Aynı rotayı daha kısa sürede tamamlayanlar var ama biz çocuklar ile acele etmeden birkaç eksiğimize rağmen içimize sinerek tamamladık.

      Bundan sonraki gezimizi çıkış demirköy sınır kapısı Bulgaristan Burgaz, Varna - Romanya Bükreş, Macaristan, Belgrad (tekrar), filibe, sofya. Kapıkule dönüş olarak düşünüyoruz.

      Geziyle ilgili diğer notlarım 

    Öncelikle aracımın ağır bakımı yaklaşmıştı triger vs tüm bakımlarını yaptırdım. Lastik tamir kiti, çakmaklık ile çalışan pompa, akü şarj kablosu aldım yine birkaç tornavida, cırt kelepçe gibi aletleri de aldım neyse ki kullanmadık. Aracınızın bakımını mutlaka yaptırın ve kötü yollarda lastik patlatma riskiniz olduğunu unutmayın.

    Yeşil pasaport sahibi olduğumuz için vize ve bunun masraflarını yazımda belirtmedim.

     Araç ile gitmenin avantajı aracımıza bolca su ve bozulmayacak konserve gibi gıdalar yerleştirdik. Su genel olarak bize göre pahalı tl ile 7-8 tl ye geliyor 500 ml. Su, sadece Tiranda 3-3.5 tl civarı. Bozulacak gıdaları peynir, meyve, sebze vs marketlerden aldık bunların fiyatı bizden çok farklı değil hatta bazı gıda. maddeleri  uygun örneğin Bosna da maden suyu sudan ucuzdu. Tiranda karpuz bedava gibiydi neredeyse. Dışarıda genelde bir öğün yedik diyebilirim, kalan öğünleri tuttuğumuz evlerin mutfaklarında aldığımız malzemeler ile hallettik. Kaliteli termal çantamız vardı kaldığımız yerlerde mavi buz kalıplarını dondurduk yolda çok işimize yaradı. 

    Bizim aracın bagaj küçük olduğu için port bagaj taktırdım. Bagaj vardı ama tavan ara atkıları yeni aldım. Bu tarz birşeye ihtiyacı olanlar Piyasada 300-400 liraya takılan tavan ara atkıları var bence onlardan almayın o yollara dayanmaz düşerse çok tehlikeli bir durum ortaya çıkar.

     Yolda özellikle Bosna ve Bulgar polislerinin rüşvet aldığını çok duyduk. Bulgaristana zaten gitmedik ama başka bir yerde de polis ile en ufak sorun yaşamadık ama yanınızda bozukluk 5-10 euro her zaman olsun. 

       Makedonya başta olmak üzere yolda radar kontrolu epey vardı bizim gibi ekip aracı değil iki polis kamera ile çekim yapıyor. Biz hız sınırına her zaman uyduk. Navigasyon olarak sygic ve Google Haritalar kullandık. Sygic hız limitlerini göstermede çok başarılı. Bunların çevrimdışı çalışması için haritalarını önceden indirdik.

       Kredi kartınızı yurt dışına açtırın hangi para birimi ile alışveriş yaparsanız yapın günün en yüksek değerinden tl ye çevirip extreye yansıtıyor.Özellikle otoban geçişlerinde temassız kart işinizi epey kolaylaştırır. 

    Turkcell hazır kart kullanıyorum turkcell in yurtdışı paketini aldım. hazır karta özel 100 dk, 2 GB net, 1000 sms aylık fiyatı aldığımda 210 tl. İşimizi gördü. Kaldığımız yerlerde İnternet vardı ama Aileden bir kişinin hattının açık olması çok iyi olur.

    Çok ülke geziyorsunuz trafik şartları hızlı değişiyor.Örneğin Selanik büyük şehir trafiği iken , Ohrid'de neredeyse hiç trafik lambası yoktu. Tiran ise  ayrı bir alemdi. Trafiği iyi izlemek gerekiyor. Ama tüm ülkelerde yaya geçidinde yaya öncelikli, ışık olmayan kavşaklarda kavşak içerisinde dönen aracı istisnasız bekliyorlar.yaya geçişlerine yaklaşırken mutlaka yavaşlamak gerekiyor. Turistik yerler gezildiği için yaya trafiği çok fazla mümkün olduğunca dikkatli sürmek gerek. Matka Kanyonundan dönerken babasının elinden kurtulan çocuk arabanın önüne atladı çok yavaş olduğum için ani duruş yapabildim.

      Türkiye girişi hariç hiçbir kapıda aracımız aranmadı. Hiçbir ülkede sınır polisinden olumsuz bir tavır görmedik. Ama aranmaya karşı bagajımı kolay yerleştirmeye uygun hazırladım. Ayrıca başka kişilerden öğrendiğim kadarıyla böyle bir tavırla karşılaşırsanız Türkçe de olsa söylemeyin çoğu polis özellikle yakın kapılarda Türkçe biliyor demişlerdi. 
.
  Kullanığım telefon uygulamaları:

   Dil için  google çevirici,
   Navigasyon : sygic , google haritalar
   Kur çevirmek için : döviz çevirici artı
   Harcamaları tutmak için: Para Yönetimi
   Kamp alanları bulmak için: park4night
   Gezilecek yerler için: Tripadvisor, google yorumları
   

 Gezdiğimiz ülkeler ve şehirleri. 

Yunanistan (Kavala, Selanik)
Makedonya ( Ohrid, Üsküp) 
Arnavutluk (Tiran) 
Karadağ (Bar, Budva, Kotor) 
Hırvatistan ( Dubrovnik) 
Bosna hersek ( Trebinje,Mostar, Saray Bosna, Srebrenitsa) 
Sırbistan (Belgrad) 

Yorumlar

  1. HOCAM MERHABA. YAZI OLDUKÇA BİLDİLENDİRİCİ.... DÖNÜŞTE ALDIĞINIZ BİRŞEYLER OLDU MU? SINIRDAN GEÇİRMEKTE ZORLUK ÇEKTİĞİNİZ? YADA BURADAN YOLA ÇIKARKEN ARAÇTA ŞU MALZEMELER YASAK ÜLKEYE SOKMUYORLAR DİYECEĞİNİZ BİR DURUM OLDU MU ACABA?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hiçbir kapıda aracımız aranmadı. Sadece Türkiye 'ye girerken avm de yapılanlar gibi hızlıca bakıldı. Gümrük mevzuatına aykırı birşey yoktu gerçi ama sorun olmazdı. En çok getirilen şey içki zaten onda da çok dikkat etmiyorlar gördüğüm kadarıyla veya dikkat edecekleri kişileri iyi biliyorlar.

      Sil
    2. Okuduğum en güzel ve bilgilendirici yazı.Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bilgilendirici bir paylaşım, teşekkürler, peki harcamalarınızın toplamı ne kadar acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alında yazımda harcama listem vardı ama kaldırdım. Gezilen yerler çok turist çektiği için fiyatlar değişiyor geçen seneye göre kaldığımız yerlerin fiyatları biraz artmış. bir de beklentiler. Biz 4 gün kamp yaptık geri kalan airbnb ve booking. Aşağı yukarı kalacak yer için günlük 25 euro.(12 gece kalsanız 300 euro) Yemeği market alışverişi ve bir öğün dışarıda yapacaksanız günlük kişi başı 10 euro ( fazlası ile yeter ) otopark, gezilecek yerler ( yolda fazla müze yok max 200 euro)
      Buraya kadar 1000 euro fazlası ile yeterli olur +yakıt

      Biz tüm geziyi yakıt dahil daha uyguna yaptık. Ortalama gecelik yatış maliyetimiz 20 euro oldu aracımız da çok az yaktı

      Sil
  3. Araba ile otoban ücretleri nasıl oluyor her ülkeden ayrı bir kat gibi birşey mi alıcaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştığım güzergah üzerinde tüm paralı yollarda kredi kartı kullandık. Temassız kart çok pratik. Bulgaristan vinyet denen bir kart kullanıyor ayrıca almak lazım biz bulgara geçmediğimiz için almadık.

      Sil
  4. Merhabalar, yazınız gerçekten çok faydalı olmuş. Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Biz de balkan turuna çıkmayı planlıyoruz. Yollar çok mu kötü acaba Google haritalarda hemen hemen her yerde yolun km sine göre çok uzun süreler gösteriyor. Mesela tiran işkodra 96 km 2saat gösteriyor. Bu konuda deneyimlerinizi paylaşır mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim faydalı oldu ise ne güzel. Yunanistan bizim otobanlar gibi çok fark yok. Ödeme kolay temassız kart ile geçiyorsunuz. Makedonya tarafı tek şerit yollar hız düşüyor turistik yer akıcı bir yoğunluk vardı. Yolda çok sayıda radar mevcut ama sorun yaşamadık. Karadağ yine güzel sahil yolu manzaralı. Arnavutluk çevre yolları iyiydi tiran içi çok yoğun yol yapım çalışması çok vardı. İstanbul trafiği gibi bazı yerler. Sırp tarafı iyi sorunsuz. Sırp Makedonya arası yine otoban güzel.

      Sil
  5. Merhabalar. Geçen yıl yazınızı görüp ilham alıp bu yıl aynı rota üzerinden birkaç küçük değişiklikle aracımızla tatile çıktık. Öncelikle deneyimlerinizi bu kadar ayrıntılı olarak paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Bir aile olarak bu uzun yolculuğa cesaret etmeniz ayrıca takdire şayan, benim bu uzun rotaya eşimi ikna etmemdeki en büyük unsur olduğunu belirtmeliyim:) Siz, bizim bu seyahatimizi planlamamız için öncülük ettiniz. Biz de bu rotaya çıkacaklar için naçizane birkaç deneyimimizi ve önerimizi ekleyip bizden sonrakilere faydalı olmak isteriz. Öncelikle yeşil sigortayı biz sınıra gitmeden önce yaptırdık. Sınırda bununla vakit kaybetmek istemeyenler için bu sigortayı acenteler sadece sigorta şirketlerinin bölge müdürlükleri aracılığyla kestiriyor ve sigortanın ıslak imzalı orijinal olanı geçerli, pdf ini çıktı alırsanız sorun yaşayabilirsiniz. Biz Ankara'dayken yaptırıp orijinalinin çıktısını aldık. Amaaaa, gidiş tarihimiz gurbetçilerin dönüş aralığına denk geldiği için İpsala'da 4.5 saat beklemek durumunda kaldık. :)) Orada da yaptırabilirmişiz, artık kısmet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle gezi notlarımın işe yaramasına çok sevindim. Ayrıca yapmış olduğunuz eklemeler ve güncelemeler için teşekkür ederim. Mutlaka bunlardan yararlanacak gezginler olacaktır.

      Sil
  6. Yukarıda da ifade edildiği üzere ağustosun son haftaları ile eylülün ilk haftaları sınır kapıları oldukça yoğun oluyor. Bizden sonraki günlerde bekleme süresi 8 saate kadar çıkmış. Sizin de ifade ettiğini üzere bütün otobanlarda temassız kredi kartımızı kullandık. Yurt dışına çıkmadan önce bankanızdan kartınızın yurt dışı harcamalara açık olup olmadığını kontrol etmeniz yeterli. Kavala'da tam aracımızı tam olarak yukarıdaki konuma bıraktık:) Kavala hakkında ekleyebileceğim bir şey yok. Biz Kavala'dan sonra Asprovalta yerine kardeşimin tavsiyesi üzerine Halkidiki'ye inmeyi tercih ettik. Selanik'in 30-40 dakika güneyinde Nea Moudania şehrinde çok güzel bir kamp alanına rezervasyon yaptırmıştık. Adı Ouzouni Beach Camping. Konumu burası: https://maps.app.goo.gl/BKMopsECqLtjXici6. Kendi plajı ve bütün imkanları olan harika bir kamp alanı. Bugüne kadar gördüğüm en iyi camping alanı olduğunu söyleyebilirim. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekli, talep yoğunluğu olabilir. Biz gittiğimizde Avrupa'nın dört bir yanından kampçılar ve karavancılar vardı. Sadece burada tatil yapmak için bile gitmeyi bir kenara yazdık. Kamp'ın 30 dakika güneyindeki Kassandra'nın denizi muazzam. Tesisin sahibi Dimitri Bey bize tavsiye etmişti, çok hoşsohbet bir insan. Buralarda yemek yemek isterseniz Nea Moudania'da bütçe dostu balık restorantları mevcut. Ayrıca camping alanının küçük bir marketi de var acil ihtiyaçlarınız için birebir.

    YanıtlaSil
  7. Burada 3 gece konakladıktan sonra sabah çıkıp Selanik'e geçtik. Arabayı yine sizin söylediğiniz konuma bırakıp 3-4 saat içinde şehri gezip aracımıza döndük. Bu noktalarda aracı bırakırken sizi teşekkürle andığımı yine belirtmek isterim. Selanik'ten sonra doğrudan Manastır'a geçip Atamızın okuduğu askeri okulu gezip Ohrid'e devam ettik. Ohrid'de de sizin önerdiğiniz kamp alanında kaldık. Çadır kampı yapanlar için aracınızı içeri almazsanız 15 euro, alırsanız 25 euro. Dışarıdaki otopark kamp alanına oldukça yakın. Aracınızı boşalttıktan sonra dışarı alıp araç ücreti ödemeyebilirsiniz, bize kamp alanının işletmecisi bunu önermişti sağ olsun:) Ohrid'de de iki gün kaldıktan sonra sizin yaptığınız gibi Tiran'a birkaç saat uğrayıp Karadağ yönüne doğru hareket ettik. Arnavutluk'ta sokaktaki dilencilere dikkat edin çantalarımız boyundan askılı olduğu için bizim ceplerimize sadece dokunup geçtiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohrid'de bulunan kamp zam yapmış fiyatlara biz kalırken araç farkı yoktu ve 10 euro gecelik fiyattı. Yine de konum ve temizlik olarak uygun.

      Sil
    2. Bahsettiğiniz kamp yerlerine araç üstü çadırla giriş mümkün mü?

      Sil
    3. Evet gayet mümkün.

      Sil
  8. Bu yolculuğun en zor kısmının Ohrid-Budva arası olduğunu net bir şekilde ifade edebilirim. Yollar tek şerit ve Karadağ sınırından sonra Budva'ya inene kadar 1.5 saat kadar 1.5 araçlık köy yolundan gidiyorsunuz. Yol asfalttı ama yer yer ciddi çukurlar ve dar virajlar vardı. Hatta kişisel tavsiyem Belgrad'a kadar olan yolda mümkün mertebe gündüz seyahat etmeye çalışın. Hem daha güvenli hem de o manzaraları gece geçerseniz gerçekten yazık olur. :) Budva'da iki gece kalıp hem Budva hem de Kotor'u gezip Dubrovnik'e devam ettik. Kotor'dan Dubrovnik'e giderken tavsiyeniz üzerine körfezin kuzeyinden devam ettik, Perast'a gelmeden koyların birinde durup yüzdük. Bugüne kadar girdiğimiz en temiz denizler arasına rahatlıkla girer orası, harikaydı. Ayrıca körfeze kaynak suyu karıştığı için Adriyatik'e göre daha serin ve daha az tuzlu. Akşam saatlerinde Dubrovnik'e ulaştık. Dubrovnik'te de sizden farklı olarak Pod Maslinom campingde kaldık günlüğü 23 euroydu. Burası:https://maps.app.goo.gl/atqJbpwYLcU8iu8j9 .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohrid Budva arası yorucu gerçekten ama sanıyorum bir yol daha var orada. Belki başka bir gezgin o yolu kullanır ve bilgi verir.

      Sil
  9. Yalnız, elektriği kullanmak burada ekstra ücrete tabi: 4 euro. Aracınızı kamp alanına bırakıp otobüsle Dubrovnik'e gidip gezdik, otobüsle kamp alanına döndük. Otobüs ücreti kişi başı 2.5 euro. Gidişi geliş iki kişi 10 euro. Dubrovnik içindeki trafiği ve otopark ücretini göz önünde bulundurarak bu şekilde yaptık. Kaldığımız kamping alanı da gayet güzeldi ve denizi harikaydı. Dubrovnik'ten sonra Mostar'a uğradık. Mostar'da aracımızı https://maps.app.goo.gl/uBbVoFP9wRBpf5q48 bu noktaya park edebildik çünkü bizim oraya gittiğimiz gün Red Bull'un Mostar köprüsünden atlama (cliff diving) etkinliği vardı. Şehir oldukça kalabalıktı bu yüzden. Kalabalıkta etkinliği biraz izlemeye çalışıp sonra yolumuz da olduğu için tarihi-turistik yerleri hızlıca gezip çıktık. Saraybosna'da https://www.airbnb.com.tr/rooms/37134159?guests=1&adults=1&s=67&unique_share_id=9166cb30-80b6-44c7-abf7-f77ed47e640e bu evde kaldık. Merkeze yürüme mesafesinde ve kendi otoparkı mevcut. Saraybosna'da da yakıtı https://maps.app.goo.gl/JL8s9JZJCAkjaWSr8 buradan doldurup Belgrad'a doğru devam ettik.

    YanıtlaSil
  10. Bunun dışında harcamalarımızı kalem kalem -güncelliğini koruması açısından euro kuruyla yazıyoruz- şu şekilde sıralamam mümkün:
    Otoban ücretleri: 30 euro
    Yakıt: 360 euro (Bizim aracımız dizel olduğu için
    Barınma: 380 euro (Biz sonradan öğrendik, AirBnB Booking gibi platformlara VPN'inizi değiştirip gideceğiniz ülkeden girdiğinizde daha düşük fiyat çıkıyormuş.)
    Sigorta: 1357tl (Yeşil sigorta), 1000 tl bireysel sigorta (Zorunlu değil, biz tedbir amaçlı yaptırdık.)
    Harç: 300 tl
    Yeme-içme/ Müzeler gibi diğer harcamalar: 850 euro

    Bunlara ek olarak yolda başımıza gelebilecek aksilikler için lastik tamir kiti, şarjlı lastik kompresörü, akü şarj kablosu gibi ekipmanları arabada bulundurduk. Çok şükür ihtiyacımız olmadı ama almakta fayda var. Hatta yakıt alırken arada lastik basınçlarınızı kontrol etmenizi de öneririm. Çünkü farklı yükseltideki ülkelerden ve farklı kalitedeki yollardan geçeceksiniz arada bakmakta fayda var. Bizim lastiklerde sorun olmamasına rağmen arada basınç azalması oldu.

    Uzunca bir yazı oldu, umarım bizim bahsettiklerimiz de bizden sonrakilere faydalı olur. Yazınız için tekrar teşekkür ederiz.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Harika bir yazı olmuş. Gezi ayrı güzel bu kadar ayrıntılı bilgilendirme ayrı güzel. Elinize sağlık sanrm öğretmen siniz😄.
    Eşim, 7 yaşında ve 3 yaşında oğullarımla bende böyle bir tura
    niyetlenmiştim ilaç gibi geldi yazınız. Bir kaç sorum olacak
    Çocuk koltuğu uygulaması nedir gittiğiniz yerlerde. Avrupa'da kesinlikle olmalı yoksa cezası çok diye biliyorum. Balkanlarda durum nedir. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Bunun dışında kendi aracımızla gideceğimiz için yanımızda yiyecek içecek götürelim diyoruz haliyle. Sınır kapılarında herhangi bir sorun oluyor mu bir limit sınırlama var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba şimdiden iyi seyahatler dilerim , çocuk koltuğu ile ile ilgili mevzuatı bilmiyorum ama çok ülke geçeceksiniz illa ki birinde zorunludur. Yiyecek götürebilirsiniz konserve, kraker vs olabilir ama bunlar şuan balkanlarda çok pahalı değildir çok yük yapmanıza gerek yok bence belki bir iki günlük ne olur ne olmaz alınabilir. Su alın ama şişe su pahalı gelmişti bana ve hava sıcak çok tüketiliyor.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Peki Balkanları kapsayan komple mobil internet olayını nasıl hallettiniz.

      Sil
  13. Hocam Yakıt Dizel Hangi ülkelerde fullemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim aracım lpgli olduğu için dizeli hiç takip etmedim. Ancak Türkiye'den çıkarken doldurun tabi. Makedonya ve Arnavutluk, Yunanistan ve Sırbistan'a göre uygundur sanrım.

      Sil

Yorum Gönder